Όλες οι αλλαγές σχετικά με τις Πανελλήνιες του 2022

Την  χρονιά που έρχεται, αναμένονται σημαντικές αλλαγές, σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών στα Πανεπιστήμια της χώρας μας. Ωστόσο, πρόκειται να ανακοινωθούν και άλλες αλλαγές εντός της σχολικής αυτή χρονιάς, καθώς η Υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως, ανέφερε πως οι πρυτάνεις θα πρέπει να φέρουν κάποιες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο που οι μαθητές θα μπορούν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια.

Πιο συγκεκριμένα, οι διαφοροποιήσεις φαίνονται συνοπτικά παρακάτω:

1. Για τις παρακάτω σχολές, οι προκαταρτικές εξετάσεις που αφορούν αγωνίσματα και πρακτικές δοκιμασίες θα διεξαχθούν την άνοιξη και όχι τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Στρατιωτικές

Πυροσβεστικού

Λιμενικού

Αστυνομίας

* Τα αποτελέσματα για τις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας αναμένεται να ανακοινωθούν αρχές Αυγούστου.

2.  Στις Στρατιωτικές Σχολές εντάσσονται τα τμήματα Ικάρων, Μετεωρολόγων, Ικάρων Έρευνας Πληροφορικής, Ικάρων Διοικητικών και Ικάρων Εφοδιαστών.

 3.  Σχετικά με την Ομάδα Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών: Λατινικά: θα εξεταστεί το μάθημα «Λατινικά» ενώ δεν θα υπάρχει εξέταση στη Κοινωνιολογία. Επίσης, αυτό φαίνεται να ισχύει και για τους υποψήφιους από προηγούμενα έτη.

4.    Με την νέα χρονιά 2022 οι υποψήφιοι θα κάνουν τρία σε αριθμό μηχανογραφικά.

Το πρώτο θα αφορά τους υποψήφιους των γενικών αλλά και των επαγγελματικών λυκείων (εσπερινά) . Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν έναν συγκεκριμένο αριθμό σχολών που τους ενδιαφέρει. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούν να τσεκάρουν το 10% των σχολών ενώ οι υποψήφιοι θα μάθουν τα αποτελέσματα αρχές Αυγούστου.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν και δεύτερο μηχανογραφικό για τις σχολές των ΙΕΚ εφόσον το επιθυμούν. Κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου και όχι η επίδοσή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τέλος, όταν ανακοινωθούν οι επιτυχόντες στην πρώτη φάση περιορισμένων επιλογών, οι υποψήφιοι συμπληρώνουν νέο μηχανογραφικό, χωρίς περιορισμό επιλογών, για όσες σχολές επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Η δεξαμενή επιλογών περιλαμβάνει τόσο όλες τις υπόλοιπες σχολές, όσο και τις θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί κατά την πρώτη φάση, αρκεί βέβαια να έχουν εξασφαλίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της σχολής όπου θα δηλώσουν προτίμηση. Δικαίωμα συμπλήρωσης τρίτου μηχανογραφικού έχουν μόνο όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε καμία σχολή στην πρώτη φάση.

5.  Διαφοροποιήσεις αναμένονται αρχικά στο τμήμα αγροτικής ανάπτυξης, αγροδιατροφής και διαχείρισης φυσικών πόρων του ΕΚΠΑ  καθώς θα ενταχθεί στο δεύτερο πεδίο επιστημών. Ακόμη, όσον αφορά τη σχολή της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής διοίκησης αναφέρουμε πως θα ενταχθεί στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμες. Επίσης, στις θετικές και τεχνολογικές επιστήμων θα ενταχθεί και η σχολή των Ικάρων και των Μετεωρολόγων.  Η σχολή των Ικάρων όπως και η σχολή έρευνα της πληροφορικής εντάσσονται τόσο στο δεύτερο πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών όσο και στο τέταρτο πεδίο (Επιστήμη Οικονομίας & Πληροφορικής). Τέλος, σχετικά με το επιστημονικό πεδίο που αναφέρθηκε παραπάνω κάνουμε γνωστό πως σε αυτό θα ενταχθεί και η σχολή μηχανικών πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων.

 6.  Διαφοροποιήσεις αναμένονται επίσης και στην ελάχιστη βάση που οι υποψήφιοι εισέρχονταν στα ΑΕΙ καθώς υπήρξε σύσταση να τροποποιηθούν οι συντελεστές με τους οποίους εισέρχονται οι υποψήφιοι. Έτσι λοιπόν, πιστεύουμε πως κάποιες σχολές θα είναι αυτές οι οποίες θα αλλάξουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής είτε προς ένα ανώτερο όριο είτε πως ένα κατώτερο όριο. Επίσης, το κάθε ΑΕΙ θα ορίζει την ελάχιστη αυτή βάση σύμφωνα με το ποσοστό των μέσων όρων των επιδόσεων των υποψηφίων.

7. Από τις Πανελλαδικές του έτους 2022 θα υπάρχουν κάποιοι καινούριοι διαφορετικοί συντελεστές βαρύτητας σύμφωνα με το κάθε μάθημα της κάθε σχολής.

Συντελεστές Βαρύτητας
ΣΣΑΣ ΙατρικήςΣΣΑΣ ΟικονομικόΑστυφυλάκων
Φυσική 25%Νεοελληνική Γλώσσα 25%1ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30% Αρχαία 20% Ιστορία 30% Λατινικά 20%  
Χημεία 25%Μαθηματικά 30%  2ο πεδίο: Νεοελληνική Γλώσσα 30% Φυσική 20% Χημεία 20% Μαθηματικά 30%
Βιολογία 25%Πληροφορική 20% 
Νεοελληνική Γλώσσα 25%Οικονομικά 20%