Πώς να ενισχύσουμε την παιδική αυτοπεποίθηση!

Ξέρουμε όλοι μας γονείς και μη, πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργούμε σε ένα παιδί την αυτοπεποίθηση με κάθε τρόπο στην καθημερινότητα. Είναι το στοιχείο εκείνο που το βοηθάει να αναπτύξει υγιέστερες σχέσεις με τους συνομηλίκους του και να παίρνει αποφάσεις δυναμικότερες στη ζωή, καθώς αισθάνεται ασφάλεια. Πως όμως θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μας;

1. Αρχικά θα χρειαστεί να θέσουμε σε λειτουργία το «μηχανισμό» της ενθάρρυνσης.

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι υπήρξαν άνθρωποι που παραμέρισαν εμπόδια και κατάφεραν μεγάλες επιδόσεις σε διαγνωσιμούς ή στον αθλητισμό, ακριβώς επειδή ενθαρρύνονταν να προσπαθήσουν και γιατί όχι, να διαπρέψουν. Πίστεψαν στον εαυτό τους και επιδίωξαν να τα καταφέρουν, επειδή το ίδιο το περιβάλλον πίστευε στις δυνατότητες τους και τα ενθάρρυνε. Η ενθάρρυνση επομένως, λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη για τα μικρά μας.

2. Θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να ελέγχουμε τα πάντα.

Κανένα παιδί δε μπορεί να εξελιχθεί σε αυτόνομη προσωπικότητα και να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του σημαντικά, εφόσον έχει περιβάλλον γύρω του που ελέγχει τα πάντα. Θα το καθοδηγείτε πάντα με αγάπη και σεβασμό στις αποφάσεις του, χωρίς να παίρνετε τις αποφάσεις για εκείνο. Άλλωστε, ένα παιδί που δυσκολεύεται να εμπιστευτεί την κρίση του, είναι ίσως ο επόμενος ενήλικας που θα δυσκολευτεί επίσης να αυτονομηθεί.

3. Θα δημιουργείτε στο παιδί, εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους.

Έχετε «πιάσει» τον εαυτό σας να έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τα παιδιά ακόμα και αν βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία; Για να μπορούν και εκείνα να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές απαιτήσεις, χρειάζονται σταθερότητα και συγκεκριμένους στόχους να κατακτήσουν. Τότε, θα νιώθουν την ασφάλεια ότι θα τα καταφέρουν και μέσα από την επιβράβευση του αποτελέσματος θα ενθαρρύνονται να συνεχίσουν!

4. Είναι σημαντικό να μην αφαιρείτε την αίσθηση ευθύνης, στην καθημερινότητα του.

Είναι κάτι αντίστοιχο με το σημαντικό «problem solving» , στη ζωή των παιδιών. Όταν έχουν να διαχειριστούν μια κατάσταση, αυξάνουν τον προβληματισμό και την κρίση τους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όσο λοιπόν, δεν τους αφαιρείτε την ευθύνη διαχείρισης θεμάτων στην καθημερινότητα, τόσο ενισχύετε δυναμικότερα την προσωπικότητα τους και τα ενθαρρύνετε, χαρίζοντας τους μεγάλες δόσεις αυτοπεποίθησης!

5. Θυμηθείτε να είστε δίπλα τους με αγάπη.

Η καλή συναισθηματική ζωή των παιδιών, είναι το «κλειδί» για τη διαμόρφωση της εικόνας που έχουν για τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Όσο νιώθουν την αγάπη σου και εκδηλώνεις την εμπιστοσύνη σου στις πράξεις και τις αποφάσεις τους, τόσο ενθαρρύνονται να συνεχίσουν. Ένα χαμόγελο επιβράβευσης στην καθημερινότητα και υποστηρικτικά λόγια αγάπης για την προσπάθεια τους, είναι αρκετά για να συνεχίσουν γεμάτα αισιοδοξία. Τι καλύτερο;


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

;