Πώς να κινητοποιήσουμε το παιδί μας να μάθει!

Συχνά οι γονείς, έχοντας ένα απαιτητικό εργασιακό ωράριο, ξεκινάμε να βοηθήσουμε το παιδί μας στα σχολικά μαθήματα ή την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας κουρασμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι αντοχές μας, να απαιτούμε από τα παιδιά πολύ εντατική προσπάθεια με γρήγορα αποτελέσματα, χωρίς να τους δίνουμε λίγο χρόνο για σκέψη και αφομοίωση.

Το διάβασμα, που θα έπρεπε να είναι μια δημιουργική και ευχάριστη διαδικασία για το παιδί, συνοδεύεται από εντάσεις και γκρίνιες και από τις δύο πλευρές, από απαιτήσεις και χρονοδιαγράμματα των γονιών που έχουν και άλλες υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα, ενώ συχνά οι τιμωρίες και η στεναχώρια είναι επίσης μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.

Τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτό; Να απομακρυνθεί το παιδί από το διάβασμα, αφού θα το θεωρεί κάτι καταναγκαστικό, χωρίς να βιώνει τη χαρά της διαδικασίας. Πως θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά και να κερδίσουμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας και σωστή κατανόηση των μαθημάτων από την πλευρά του, χωρίς διενέξεις;

Παρακάτω σας δίνω κάποιες προτάσεις:

Α. Εμπιστευτείτε κάποιον ειδικό.

Φυσικά ο γονιός δεν είναι υποχρεωμένος να είναι και Μαθηματικός και Φιλόλογος και Φυσικός και όλες οι υπόλοιπες ειδικότητες. Για το λόγο αυτό δεν απαιτείται να έχει διεξοδικές γνώσεις σε όλα αυτά τα μαθήματα ώστε να καλύπτει τα γνωστικά κενά του παιδιού του. Ένας ειδικός, όχι μόνο θα λύσει τις απορίες του παιδιού, αλλά θα προσπαθήσει και να το εμπνεύσει, να το βοηθήσει να συνεχίσει στο πρώτο στραβοπάτημα, θα το ενισχύσει, δε θα το αποθαρρύνει.

2. Κρατήστε μια σταθερή ώρα την ημέρα που θα ασχολείστε με τα μαθήματα των παιδιών.

Έστω μια ώρα από το χρόνο σας, που θα είναι σταθερή ώστε να έχουν τα παιδιά ένα πρόγραμμα στο μυαλό τους που θα τηρείται και από τις δύο πλευρές. Μπορείτε να κρατήσετε το βιβλίο για μια ενίσχυση στην ανάγνωση, ή να δείξετε ενδιαφέρον για ένα δύσκολο πρόβλημα στα μαθηματικά. Πάντα υποστηρικτικά.

3. Δημιουργείστε το κατάλληλο περιβάλλον «εργασίας».

Όπως θέλουμε να είναι όμορφος ο εργασιακός μας χώρος για να μας εμπνέει, έτσι θέλουμε να μας τροφοδοτεί και ο χώρος του διαβάσματος μας. Επιλέξτε ένα σημείο με ήλιο και καθαρό αέρα και φτιάξτε μια « ζεστή» γωνιά διαβάσματος για το παιδί. Δημιουργήστε προϋποθέσεις για να γίνει το διάβασμα ευχαρίστηση!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

;