Πως να βελτιώσετε την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί, λέμε συχνά πως η σωστή ανάγνωση κειμένων από τα παιδιά φανερώνει μια ευρύτερη δεξιότητα στο χειρισμό της γλώσσας : τη σύνδεση της με σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα αν σκεφτεί κανείς, ότι για να αποδοθεί σωστά ένα κείμενο, πρέπει το ίδιο το παιδί να αντιλαμβάνεται τα σημεία που θα πρέπει να το “χρωματίσει” με παύσεις, με επιτονισμούς & σωστή από πλευράς του, έκφραση των λέξεων.

Με ποιους όμως τρόπους θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας, να βελτιώσουν την αναγνωστική τους ικανότητα;

Αρχικά με το διάβασμα ποιοτικών βιβλίων. Τα βιβλία αυτά, θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ηλικία τους, ώστε η ανάγνωση να συνοδεύει την κατανόηση, για να μπορεί το παιδί να εκφράζεται καλύτερα μέσα από το κείμενο. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι προτάσεις να είναι μικρές και οι λέξεις ποιοτικές, ώστε να εμπλουτίζεται σταδιακά η γλώσσα των μικρών παιδιών.

Η παρακολούθηση μίας καλής ξένης ταινίας με καλό υποτιτλισμό, μπορεί επίσης να βοηθήσει την αναγνωστική ικανότητα των παιδιών. Συνδέοντας το άκουσμα με τη σωστή λεκτική αναπαράσταση του και παρατηρώντας ταυτόχρονα την εκφραστική απόδοση του κειμένου με χειρονομίες και εκφράσεις από τους ηθοποιούς, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον πλούτο της γλώσσας και μαθαίνουν τον τρόπο να χρησιμοποιούν αντίστοιχες εκφράσεις τα ίδια.

Η καλή ανάγνωση, ξεκινάει από τον συλλαβισμό. Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις προφέρονται καθαρά από το παιδί, χωρίς βιασύνη! Χρειάζεται ο κατάλληλος χρόνος για να διαβαστεί κάτι χωρίς να χάσει το νόημα του, οι παύσεις είναι σημαντικό να συνοδεύονται από κατάλληλες ανάσες στα σωστά σημεία.

Για να βελτιώσουμε την αναγνωστική τους ικανότητα..πρέπει βασικά να τα φέρουμε σε επαφή με την ανάγνωση. Βρείτε λοιπόν βιβλία, κείμενα, άρθρα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα ενθουσιάσουν και ξεκινήστε!