Προτάσεις βιβλίων για τα παιδάκια του δημοτικού μας!

#μένουμε_σπίτι και χαιρόμαστε την ανάγνωση καλών βιβλίων!

Είναι αλήθεια πως τις τελευταίες μέρες απολαμβάνουμε το σπίτι μας περισσότερο από ποτέ! Παρά το γεγονός, ότι οι συνθήκες της εποχής μας έφεραν εδώ, ας αξιοποιήσουμε την παραμονή μας στο σπίτι με τον καλύτερο τρόπο, ας διαβάσουμε αγαπημένα βιβλία, ας ακούσουμε τη μουσική που πάντα μας φτιάχνει τη διάθεση, ας παίξουμε με τα αδέρφια μας που μέχρι τώρα παραπονιόμασταν ότι δεν είχαμε το χρόνο.

Η δασκάλα των τμημάτων της Μελέτης Δημοτικού μας, Σταυριάννα Γραμματικοπούλου, έκανε μία βιβλιοφαγική έρευνα και προτείνει στα #Παιδευσάκια του δημοτικού μας και όχι μόνο, βιβλία προς ανάγνωση για τον ελεύθερο χρόνο στο σπίτι.

 

 

1.«Άριστα 10!»  Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου  (Α’ & Β’ Δημοτικού)

 

Υπόθεση:  Μα πως μπορεί κανείς να πάρει Άριστα 10 στην Ορθογραφία; Να τη γράψει πολλές φορές, να την πει απέξω, να κάνει επανάληψη το πρωί πριν φύγει για το σχολείο; Μήπως η λύση είναι να δει από τον διπλανό του; Μα τότε, αξίζει το Άριστα 10;

 

*Πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη και διδακτική ιστορία με κατανοητά νοήματα που δίνει την εντύπωση στο μικρό μαθητή ότι διαβάζει κόμικ! Οι ευφάνταστες εικόνες και το μικρό κείμενο ανά σελίδα, θα τραβήξει την προσοχή, χωρίς να κουράσει. Στο τελος του βιβλίου οι μικροί μαθητές θα βρουν, δύο δραστηριότητες ορθογραφίας και αναγραμματισμού.

 

 

 

2. «Τα τέρατα δεν αγαπούν το φεγγάρι»   Της Marjane Satrapi (Β΄ & Γ’ Δημοτικού)

 

Υπόθεση : «Μη μ’ ενοχλείτε!» Κάθε βράδυ 3 απαίσια τερατάκια δεν αφήνουν τη Μαρία να κοιμηθεί. Άραγε φοβούνται το φως; Η Μαρία αποφασίζει να φέρει το φεγγάρι στο δωμάτιό της…

 

*Πρόκειται για ένα διδακτικό βιβλίο που συντροφεύει τα παιδιά στην πορεία τους…για ύπνο. Έχει σύντομες προτάσεις με σαφήνεια & πλούσια εικονοπλασία που θα τα συγκινήσει!

 

 

 

 

3.«Ο τριγωνοψαρούλης»  Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (Γ ‘ Δημοτικού)

 

 

Υπόθεση:  Ο Τριγωνοψαρούλης πηγαίνει πρώτη φορά σχολείο και δυσκολεύεται να σχεδιάσει και να διαβάσει οτιδήποτε άλλο εκτός από τριγωνάκια!
Και εκεί που όλοι άδικα πιστεύουν ότι είναι τεμπέλης και χαζός, έρχεται η μεγάλη απειλή! Το δίχτυ του ψαρά τυλίγει το σχολείο του βυθού και απειλεί όλα τα ψαράκια.
Ποιος θα σώσει το σχολείο;
Αυτός που κορόιδευαν και περιγελούσαν;
Αυτός! Και θα γίνει ο ήρωάς τους! 

 

*Ο  ήρωας μέσα από μία απλή και κατανοητή ιστορία ξεδιπλώνει τιςσκέψεις του για τα   μαθησιακά προβλήματα που τον ταλαιπωρούν! Όχι μόνο θα τα καταφέρει να βγει αλώβητος ανάμεσα στους ομηλίκους του, αλλά μέσα από τη διαφορετικότητα του θα γίνει & ο ήρωάς τους!

                     

4.«Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές»   Του Ευγένιου Τριβιζά (Δ’ & Ε’ Δημοτικού)

 

 

Υπόθεση : Ένας εκκεντρικός κόμης, ένας αμύθητος θησαυρός, ένας μνησίκακος μπάτλερ, μια πεινασμένη τίγρη, πέντε χρυσά κλειδιά, μια απροσδόκητη κληρονομιά και ένα θανάσιμο μυστικό συνθέτουν τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια ενός κουρδιστή πιάνων που προσπαθεί να ανακαλύψει πέντε χαμένα κλειδιά, σκόρπια στα πέρατα του κόσμου. Οι σελίδες του βιβλίου, όμως, δεν κρύβουν μόνο ένα μυθιστόρημα αλλά κι ένα μυστικό. Στο μυθιστόρημα, ο χρυσοθήρας αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει έναν απόρρητο κώδικα που θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη ενός αληθινού θησαυρού: ο θησαυρός είναι ένα χρυσό μπουζούκι με πολύτιμα πετράδια που έχει φιλοτεχνήσει η χρυσοθήκη Ζολώτα.

 

 

*Το βιβλίο αυτό, προβάλλει την αξία της οικογένειας και την αγάπη των ομογενών για την Ελλάδα, μέσα από μία άκρως χιουμοριστική περιγραφή. Ο Ευγένιος Τριβιζάς χρησιμοποιεί όπως πάντα απλή γλώσσα που δε θ δυσκολέψει τους μικρούς μας αναγνώστες και προβάλλει ηθικά διλήμματα που θα τροφοδοτήσουν τη σκέψη. Ηθικά διλήμματα που αποτελούν τροφή για σκέψη.

 

 

 

5. «Μίλα μη φοβάσαι»  Των Ελένη Δικαίου, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Τζέμη Τασάκου                        (ΣΤ’Δημοτικού)

 

Υπόθεση : Η Ελίνα κάνει τη ζωή της Ισιδώρας αφόρητη στο σχολικό με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν όλοι. Ο Νίκος άρπαξε τα γυαλιά του Γιώργου, γιατί υποστήριζε άλλη ομάδα. Ένας «κακός», από ζήλια για την αδελφή του, τρομοκρατεί όλα τα παιδιά στο σχολείο, μήπως και του δώσουν σημασία οι γονείς του! Μια συνωμοσία σιωπής τους εμποδίζει όλους να μοιραστούν τα προβλήματά τους και να ζητήσουν βοήθεια. Πώς θα πειστούν να μιλήσουν; Στο βιβλίο αυτό λογοτέχνες, ζωγράφοι, εκπαιδευτικοί και ειδικοί επιστήμονες γίνονται μια παρέα και χαρίζουν στα παιδιά τρεις ιστορίες, ζωγραφιές και δραστηριότητες, στις οποίες κάθε παιδί θα ανακαλύψει τον εαυτό του ή οικείες του καταστάσεις! Με το έργο του ο καθένας τα παρακινεί: Μίλα, μη φοβάσαι. Ένα βιβλίο που θα απολαύσουν τα παιδιά και θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βίας.

 

*Το συγκεκριμένο βιβλίο, ανήκει σε βραβευμένη συλλογή, θίγει τον σχολικό εκφοβισμό, τις αιτίες και τις συνέπειές τουμέσα από τρεις πολύ καλογραμμένες & κατανοητές ιστορίες. Μέσα από τον περιγραφικό ρεαλισμό των σκηνών, οι μικροί μαθητές θα συγκινηθούν. Στο τέλος

Περιέχει και τρεις δραστηριότητες, οι οποίες προτρέπουν τον μικρό αναγνώστη να οικειοποιηθεί το πρόβλημα, να το συζητήσει με τους συμμαθητές του και αναλάβει ενημερωτική δράση!